Pikijeva Dijaspora

~~Salate~~

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

~~Salate~~

Počalji od Rajka taj 28/2/2015, 13:00

Salata od svežih krastavaca

Sastojci

sveži krastavci
so, ulje i biber
sirće
beli luk

Priprema

Očistimo krastavac od kore i isečemo na tanke kolutove. Posolimo ih i ostavimo da malo odstoje.
Isceđeni sok odstraniti i sipati krastavce u činiju za salatu. Krastavce začinimo solju, uljem i sa malo
bibera. Ukoliko volite beli luk možete dodati i 2-3 čena belog sitno iseckanog ili tucanog luka. Nakon
mešanja salata je spremna za posluženje. Po želji možemo dodati i malo sirćeta.
avatar
Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 567
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: ~~Salate~~

Počalji od Rajka taj 28/2/2015, 13:02

Salata od karfiola

Sastojci

jedna glavica karfiola
ulje
šećer
so
kisela pavlaka

Priprema

Jednu glavicu karfiola očistimo od lišća pazeći da glavica ostane cela. Obarimo je u
slanoj vodi ali ne previše meko. Izvadimo glavicu karfiola iz vode i stavimo u činiju
za posluživanje. Napravimo preliv od malo suncokretovog ili maslinovog ulja, malo
šećera, soli i kisele pavlake. Preliven bareni karfiol služimo kao jednu veoma ukusnu
salatu uz pečeno meso ili neko drugo jelo po izboru.
avatar
Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 567
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: ~~Salate~~

Počalji od Rajka taj 28/2/2015, 13:05

Krompir salata

Sastojci

krompir kuvan u ljusci
crni luk
ulje
so, biber
sirće

Priprema

Za pripremu ove salate treba izabrati manje krompire slične veličine. Preporučuje se
beli krompir, ali ako više volite roze krompir slobodno ga upotrebite. Krompir se dobro
opere i neoljušćen stavi u hladnu vodu da se obari. Kad se krompir skuva, izvadimo
ga iz vode i tek kad se dosta ohladi, oljuštimo i sečemo na tanke kolutove po širini.
Preporučuje se da krompir bude hladan odnosno mlak jer se tada kolutovi krompira ne
raspadaju i lepše izgledaju. Možemo naravno isti postupak uraditi i sa toplim krompirom.

Sitno iseckamo 1-2 glavice crnog luka i spojimo sa krompirom. Sipamo ulje, so i
razblaženo sirće, a potom promešamo. Krompir salatu možemo napraviti i sa sitno
iseckanim belim lukom umesto crnog. U oba slučaja možemo dodati i mlevenog bibera
po ukusu. Miris bibera bolje će se osećati ako ga sami sameljete mlinom za biber.
avatar
Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 567
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: ~~Salate~~

Počalji od Rajka taj 28/2/2015, 13:07

Salata od paradajza

Sastojci

paradajz
crni luk
ulje, so
sirće ili sok od limuna

Priprema

Količinu paradajza određujemo prema potrebi. Opran paradajz isečemo na male kriške i
dodamo po potrebi nekoliko glavica na tanko sečene listove crnog luka. Dodamo ulja, soli,
malo mlevenog bibera, sirćeta ili soka od limuna. Promešamo drvenom kašikom. Salata se
služi kad se dobro rashladi.
avatar
Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 567
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: ~~Salate~~

Počalji od Rajka taj 28/2/2015, 13:10

Tarator od svežih krastavaca

Sastojci

2 krastavca
2dl kiselog mleka ili kisele pavlake (vrhnja)
beli luk
ljuta papričica

Priprema

Očistimo 2 krastavca od kore, isečemo na tanje kolutove, posolimo i sačekamo da malo
omekšaju. Iscedimo nastali sok. Krastavce pomešamo sa šoljom kiselog mleka ili 2dcl
kisele pavlake. Salatu možete tako služiti, a po želji u ovu salatu možemo dodati malo
sitno sečenog belog luka i sitno sečene ljute papričice. Za svaku salatu izbor činije ili
tacne za posluženje doprinose lepšem izgledu i sastavni su deo ukrašavanja salate.
avatar
Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 567
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: ~~Salate~~

Počalji od Rajka taj 10/3/2015, 15:36

Salata od spanaća

Sastojci

svež spanać
sirće ili sok od limuna
maslinovo ulje

Priprema

Dobro operemo lišće od spanaća i potopimo ga u slanu vodu da odstoji sat vremena.
Spanać dobro iscedimo od vode i sipamo u činiju za salatu. Začinimo sa razblaženim
sirćetom ili sokom od limuna i maslinovim uljem.
avatar
Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 567
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: ~~Salate~~

Počalji od Rajka taj 10/3/2015, 15:39

Salata od pasulja

Sastojci

500g belog tetovskog pasulja
1 celer
1 paštrnak,
1 koren peršuna
1 glavica crnog luka,
1 mrkva,
1 sveža paprika,
lovorov list
tri bela dela praziluka,
1 veza svežeg peršuna
nekoliko listova celera
biber
ulje
so
aleva paprika
sirće ili sok od limuna
soda bikarbona

Priprema

U mlaku vodu potopimo pola kg belog tetovskog pasulja i ostavimo da duže odstoji.
Bolje je da posle stajanja u vodi pasulj stavimo da provri u istoj vodi a potom
ga procedimo.

U drugom loncu stavimo sve vrste zeleni, kao što je celer, paštrnak, peršun, glavica
crnog luka, mrkva, sveža paprika, lovorov list. Dovoljno je da od svake vrste zeleni
stavimo po jedan komad. Dodajemo nekoliko zrna bibera, malu kašičicu soda bikarbone
i sve prelijemo sa 3lit. vode. Stavimo na šporet da se kuva. U vodu u kojoj se kuvala
zelen dodamo proceđeni pasulj i kuvamo dok pasulj ne omekša. Pasulj ponovo procedimo
i sklonimo zelen.

Tri bela dela praziluka, vezu svežeg peršuna i nekoliko listova celera iseckamo na
sitno i pomešamo sa pasuljem. Salatu začinimo uljem, solju, mlevenim biberom, alevom
paprikom i sirćetom ili sokom od limuna. Dobro promešati i ukrasiti površinu sa
seckanim peršunom koji pobacamo u maloj količini preko spremljene salate od pasulja.
avatar
Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 567
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: ~~Salate~~

Počalji od Rajka taj 10/3/2015, 15:41

Salata od celera

Sastojci

dva celera
so
ulje
sirće
senf

Priprema

Dva celera oljuštimo i operemo. Iseckamo ga na tanke rezance kao kad pravimo supu.
Rezance od celera posolimo i ostavimo da odstoje sve dok ne omekšaju. Nakon toga
dodamo sirće po želji, kašičicu senfa i ulja. Dobro promešamo. Služi se obično uz
razna pečenja ali i pečenicu od govedine.
avatar
Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 567
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: ~~Salate~~

Počalji od Rajka taj 10/3/2015, 15:43

Salata od rotkvica

Sastojci

dve veze rotkvica
250ml kisele pavlake
šoljica ulja
so, beli biber
sok od limuna

Priprema

Dve veze rotkvica očistimo i operemo. Isečemo ih na tanke kolutove i stavimo u dublju činiju.
Napravimo preliv od 250ml kisele pavlake koju dobro umutimo. U umućenu pavlaku dodamo jednu
malu kafenu šolju ulja, malo soli, belog bibera i nekoliko kapi soka od limuna. Nakon mešanja
prelivom se preliju iseckane rotkvice bez mešanja. Ovu salatu možete služiti uz sva jela od mesa.
avatar
Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 567
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: ~~Salate~~

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu