Pikijeva Dijaspora

Saveti za Domacice

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Saveti za Domacice

Počalji od Rajka taj 24/10/2014, 17:04

PRESOLJENO JELO

Ako ste presolili jelo dodajte jedan ili više krompira i oni će „pokupiti“ sav višak soli.

Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 558
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Saveti za Domacice

Počalji od Rajka taj 24/10/2014, 17:06

ZAGORELE ŠERPE

Ako su vam šerpe zagorele posle kuvanja sipajte u nju limun, sirće i malo deterdženta,
prokuvajte i posuda će biti kao nova.

Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 558
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Saveti za Domacice

Počalji od Rajka taj 24/10/2014, 17:09

LISNATO TESTO

Ako vam lisnato testo preostane nakon upotrebe, ostatke ne bacajte.
Zamesite manje komade,a u posudi umutite jaje. Premažite testo i
pospite rendanim sirom.

Pecite u rerni na temperaturi od 200 C oko 10 minuta.
Ovo posluženje možete servirati i toplo i hladno.


Poslednji put izmenio Rajka dana 24/10/2014, 17:13, izmenio ukupno 2 puta

Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 558
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Saveti za Domacice

Počalji od Rajka taj 24/10/2014, 17:10

SVEŽE BANANE

Da banane u voćnoj salati ne bi pocrnele, poprskajte ih limunovim sokom i pospite prah šećerom.

Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 558
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Saveti za Domacice

Počalji od Rajka taj 24/10/2014, 17:11

DA LAKŠE OLJUŠTITE PARADAJZ

Da biste lakše skinuli kožicu s paradajza, prelijte ga ključalom vodom.
Tako će ovaj posao biti znatno lakši, a paradajz se neće raspadati.

Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 558
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Saveti za Domacice

Počalji od Rajka taj 24/10/2014, 17:16

SVEŽ KUVANI KROMPIR

Ako vam je preostala veća količina kuvanog krompira, uz malo volje možete imati ukusan
dodatak uz novi ručak. Prelijte ga slanom, kipućom vodom i pustite da provri, zatim vodu
ocedite. Na taj način, za samo nekoliko minuta, krompir možete poslužiti kao da je sveže
skuvan, uz glavno jelo.

Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 558
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Saveti za Domacice

Počalji od Rajka taj 24/10/2014, 17:17

SIRĆE ZA ČIŠĆENJE KUHINJE

Nanesite na krpu sirće i malo soli i ovom mešavinom izribajte pločice u kuhinji, kao i sve
zamašćene površine. I ako vam se zapuše slivnici koristite sirće: sipajte 2 dl, sačekajte
desetak minuta, a zatim pustite jak mlaz vrele vode.

Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 558
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Saveti za Domacice

Počalji od Rajka taj 24/10/2014, 17:19

ŠEĆER − PRIRODNI KONZERVANS

Jagode, maline, kajsije, breskve i ostalo voće koje ostavljate u zamrzivač, uvek pakujte u
posude i svaki red voća dobro pospite šećerom. Šećer ne dozvoljava mrazu da prodre u
njega i oduzme mu prirodan ukus.

Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 558
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Saveti za Domacice

Počalji od Rajka taj 24/10/2014, 17:24

ŠLAG OD BELANACA

Šlag od belanaca se može brže napraviti ako se prethodno doda nekoliko kapi vode, soka od
limuna ili malo soli. Ne sme se praviti u aluminijumskom posuđu, jer će pocrneti. Slično će
se desiti i sa šlagom i slatkom pavlakom.

Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 558
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Saveti za Domacice

Počalji od Rajka taj 24/10/2014, 17:25

ŽUMANCE

Žumance se može sačuvati nekoliko dana ako se stavi u šoljicu i prelije hladnom vodom ili uljem.

Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 558
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Saveti za Domacice

Počalji od Rajka taj 24/10/2014, 17:28

PRAŠAK ZA PECIVO

Prašak za pecivo pre upotrebe treba pomešati sa brašnom, i pred kraj, zajedno sa brašnom
dodati testu, jer prašak ne sme doći neposredno u dodir sa tečnošću. Testa pripremljena sa
praškom ne smeju duže da stoje jer prašak u dodiru sa vlagom brzo gubi svoje dejstvo.

Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 558
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Saveti za Domacice

Počalji od Rajka taj 24/10/2014, 17:31

SUVO GROZDJE

Suvo grožđe pre upotrebe očistite od peteljki i operite u vrućoj vodi, zatim isperite u hladnoj
i osušite, jer je uvek veoma prljavo. Neposredno pre upotrebe, pogotovo ako ga dodajete
biskvitnom ili vazdušastom testu uvaljajte suvo grožđe u brašno, jer će inače skliznuti,
odnosno, pasti na dno pleha. Mnogo je sočnije i testu daje prijatan ukus ako se nekoliko
sati pre upotrebe poprska rumom.

Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 558
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Saveti za Domacice

Počalji od Rajka taj 24/10/2014, 17:33

PUDING

Puding koji se upotrebljava kao nadev za razne kolače dok je vruć treba preliti sa malo
hladne vode da se na površini ne bi skorio. Posle nekoliko minuta voda se odlije.

Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 558
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Saveti za Domacice

Počalji od Rajka taj 24/10/2014, 17:34

TESTO

Testo koje sadrži mnogo masnoće ne sme se mesiti toplim rukama ni u toploj kuhinji. Ruke
se rashlade u hladnoj vodi, zatim osuše. Prethodno treba ohladiti sve namirnice od kojih se
testo priprema. Testo u kom masnoće prilikom mešanja omekšaju ili počnu da se tope neće
biti prhko, a i njegova struktura će se promeniti.

Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 558
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Saveti za Domacice

Počalji od Rajka taj 24/10/2014, 17:37

BADEMI I LESNICI

Bademi se brže i lakše ogule ako se preliju ključalom vodom, a lešnici ako se na kratko
stave u vruću rernu. Lešnike protrljajte između dlanova, i ljuska će brže spasti.

Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 558
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Saveti za Domacice

Počalji od Rajka taj 24/10/2014, 17:38

KARFIOL

Stara glavica karfiola neće se raspasti prilikom kuvanja ako se zavije u čistu belu krpu i stavi
u vrelu slanu vodu da se kuva.

Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 558
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Saveti za Domacice

Počalji od Rajka taj 24/10/2014, 17:39

MASINA ZA MESO

Mašinicu za meso lakše ćete očistiti posle mlevenja ako na kraju sameljete komad starog
hleba.

Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 558
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Saveti za Domacice

Počalji od Rajka taj 24/10/2014, 17:41

IZRENDANE KORE LIMUNA I POMARANDZE

Izrendane kore limuna i pomorandže mogu se sačuvati ako ih odložite u male teglice
ređajući sloj šećera, sloj korica.

Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 558
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Saveti za Domacice

Počalji od Rajka taj 24/10/2014, 17:42

LIMUN

Limun se može čuvati duže vreme ako se stavi u staklenu posudu i prelije hladnom vodom,
koja se mora češće menjati. Star, isušen limun postaje upotrebljiv ako se izvesno vreme
potopi u hladnoj vodi.

Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 558
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Saveti za Domacice

Počalji od Rajka taj 24/10/2014, 17:43

PUNOMASNI SIR

Tvrd, skoren punomasni sir će omekšati ako se nekoliko sati drži potopljen u mleku.

Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 558
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Saveti za Domacice

Počalji od Rajka taj 24/10/2014, 17:47

MAST

Ako mast jako prska, dodajte malo kuhinjske soli, ili prilikom prženja stavite u tiganj zrno pasulja.

Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 558
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Saveti za Domacice

Počalji od Rajka taj 24/10/2014, 17:49

JAJA , KROMPIR

Jaja prilikom kuvanja neće popucati ako se u vodu stavi malo soli. Isto važi za kuvanje
krompira u ljusci.

Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 558
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Saveti za Domacice

Počalji od Rajka taj 24/10/2014, 17:50

KUPUS, KELJ, KARFIOL

Neprijatan miris pri kuvanju kupusa, kelja ili karfiola može nestati ako se u vodu doda
komad crnog hleba.

Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 558
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Saveti za Domacice

Počalji od Rajka taj 24/10/2014, 17:52

RIBA

Neprijatan miris pri prženju ribe može se ublažiti ako se u ulje stave dve kriške jabuke i prže
zajedno sa ribom. Ako se priprema veća količina ribe, jabuke treba nekoliko puta menjati.

Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 558
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Saveti za Domacice

Počalji od Rajka taj 24/10/2014, 17:53

RUKE, POSUDJE

Ako posuđe i ruke poprime miris ribe, u vodu za pranje treba dodati malo sirćeta, a ruke
istrljati kuhinjskom solju.

Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 558
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Saveti za Domacice

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu