Pikijeva Dijaspora

Domaci Slatkisi

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Domaci Slatkisi

Počalji od Rajka taj 20/10/2014, 18:36

Palačinke

Sastojci

3 jajeta
6 kašika brašna
malo soli
mleko po potrebi
vode po potrebi
ulje

Priprema

Testo za palačinke pravi se od 3 cela jaja i 6 kašika brašna sa malo soli i pola litre mleka.
Najpre umutimo jaja, dodamo brašno i so, dobro umešamo, a potom dolivamo
po malo mleka i mutimo dok ne dobijemo ujednačenu masu koja je dosta retka u odnosu na ostala
testa. U slučaju da nemamo dovoljno mleka možemo dodati i vodu. Peku se u tiganju koji blago
podmažemo mašću ili uljem. Manjom kutlačom sipamo testo na jedan kraj tiganja i pomeramo
tiganj tako da se testo razlije po celoj površini. Peku se sa obe strane na jakoj vatri.
Kad se ispeče jedna strana, nožem palačinku okrenemo na drugu. Ko je vešt može ih pokretom
tiganja prevrnuti i u vazduhu. Slažemo ih jednu preko druge na plitak tanjir. Pošto u testu
ima dosta mleka nekad nam se testo može zalepiti pa je preporučljivo staviti i u testo
kašičicu ulja. Gotove palačinke možemo premazati džemom od kajsija ili različitim marmeladama,
uvijemo ih u rolne i slažemo na tacnu. Pospemo ih šećerom u prahu i malo vanilin šećera.
Služimo ih dok su tople. Neko ovako pripremljene palačinke voli samo sa kristal šećerom
nadevene, a neko voli nadev od šećera i mlevenih oraha.
avatar
Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 567
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Domaci Slatkisi

Počalji od Rajka taj 20/10/2014, 18:39

Palačinke kuvane u pari

Sastojci

3 jaja
pola kg brašna
malo soli i malo šećera
pola litre mleka

Nadev

3 žumaceta
3 kašike kristal šećera
2-3 kašike mlevenog badema
četvrt litre mleka

Priprema

Pripremimo testo za palačinke od 3 jaja, pola kg brašna, malo soli, malo šećera i pola
litre mleka. Ispečemo palačinke, uvijemo u rolnu i sečemo na debljinu prsta.
U kalup podmazan maslom i posut mrvicama od zemičke slažimo sve sečene palačinke. Treba
napraviti nadev kojim ćemo preliti ovako složene palačinke. Umutimo penasto 3 žumaceta sa
3 kašike kristal šećera, a potom dodamo 2-3 kašike mlevenog badema i četvrt litre mleka.
Masu ujednačimo i preliv je gotov. Nakon što nadev prelijemo preko palačinki kuvamo sve
zajedno u pari. Služimo ih tople.
avatar
Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 567
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Domaci Slatkisi

Počalji od Rajka taj 20/10/2014, 18:40

Koh od griza

Sastojci

5 jaja
5 kašika šećera
10 kašika pšeničnog griza tip 400
1 litar mleka zasladjenog po ukusu (5 kašika šećera)
2-3 kesice vanilin šećera ili šipka vanile (sastrugana sredina)

Priprema

Odvojiti belanca od žumanaca, pa belanca umutiti u čvrst sneg. Dodati šećer, pa još malo
umutiti. Potom dodati žumanca i griz polako mešajući kašikom ili kratko mikserom na
najmanjoj brzini. Ko želi, može dodati naribanu liminovu koru. Posudu za pečenje podmazati
i posuti grizom, da se testo ne lepi, pa usuti masu i peći na 180-200 stepeni oko 15 minuta.
Koh je pečen kada porumeni i počne da se odvaja od ivica posude. Dok se koh peče, skuvati
mleko sa šećerom. Ako želite sočniji koh, prelijte ga sa litar ipo mleka. Pečen koh treba
polivati postepeno toplim mlekom (naprimer, koristiti kutlaču), ako sipate sve odjednom,
napraviće vam se rupa u sredini kolača. Kada koh upije svo mleko, spreman je za služenje,
a u letnjem periodu ga treba služiti hladnog.
avatar
Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 567
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Domaci Slatkisi

Počalji od Rajka taj 20/10/2014, 18:42

Šnenokle

Sastojci

1,5 litar mleka
8 jaja
125gr + 8 kašika šećera
1 kašika brašna
pola šipke vanile ili vanilin šećer

Priprema

U posudu se pristavi da provri 1,5 l mleka sa pola šipke vanile, potom se osladi sa 125gr
šećera, a vanila se izvadi. U medjuvremenu načiniti čvrst sneg od 8 belanaca, zahvatati
kašikom malo, zaokrugliti i spuštati u mleko da se kuva, pa na brzinu okrenuti. Kratko
kuvati, pa vaditi i stavljati na sito da se ocedi mleko.
Tada u posudi umutiti 8 žumanaca sa 8 kašika šećera, dodati jednu punu kašiku brašna.
Na to naliti prohladjeno mleko u kome su kuvane loptice, dobro izmešati, pristaviti na
vatru i muteći kuvati dok se ne zgusne. Onda preliti preko loptica koje su poslagane u
duboku činiju, prohladiti, pa staviti u frižider i služiti hladno.
avatar
Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 567
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Domaci Slatkisi

Počalji od Rajka taj 20/10/2014, 18:45

Pita pekmezara

Sastojci

500gr kora za pitu
tegla pekmeza od šljiva
malo krupno samlevenih oraha

za prelivanje

500gr šećera
pola litra vode
sok od limuna

Priprema

Ovo je starinski kolač. Evo kako ćete ga umesiti. Razvićete testo, pa razvijene listove
omažite uljem. Poređajte po testu ovde-onde gomilice pekmeza od šljiva i krupno stučenih
oraha, pospite cimetom. Načinite savijaču, podmažite dno tepsije, pa ispecite. Kad je
pekmezara pečena, prelijte je šebetom načinjenim kao za baklavu.
avatar
Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 567
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Domaci Slatkisi

Počalji od Rajka taj 20/10/2014, 18:47

Rezanci sa makom ili orasima

Sastojci

Testo
250 gr brašna
1 jaje
prstohvat soli
malo vode

Nadev

200 gr mlevenog maka ili oraha
100 gr šećera

Priprema

Prosejati brašno, pa napraviti udubljenje u sredini u koje treba dodati jedno jaje i
prstohvat soli, pa uz dolivanje mlake vode zamesiti tvrđe testo. Testo ostaviti da se
odmori oko pola sata, pa ga na pobrašnjenoj dasci razvući na debljinu 2-3 mm i ostaviti
da se kratko prosuši. Sad seći rezance širine oko pola centimetra, pa ih prosušiti na
platnenom ubrusu. Potom ih obariti u slanoj vodi (treba paziti da se ne prekuvaju).
Kuvane rezance procediti, pa u vruće dodati mleveni mak ili orahe, i promešati.
U prohlađene rezance dodati šećer, pa servirati. Umesto domaćih, mogu se koristiti i
gotovi rezanci – 500 gr.
avatar
Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 567
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Domaci Slatkisi

Počalji od Rajka taj 20/10/2014, 18:50

Knedle sa šljivama

Sastojci

1kg belog krompira
1/2kg brašna
2 jajeta
prašak za pecivo
100gr margarina ili putera
šljive
200gr prezli
ulje ili puter za prženje
šećer

Priprema

Krompir u ljusci skuvati u blago posoljenoj vodi, pa ga oljuštiti i izgnječiti presom za
pire krompir. Dodati margarin ili puter, jaja i brašno sa praškom za pecivo. Masu dobro
umesiti, dok se ne dobije mekše testo. Od testa formirati valjak, pa seći na režnjeve.
U sredinu svakog komada testa staviti šljivu, obmotati testom i rukama formirati lopticu,
tj knedlu. (Šljivama se izvadi koštica i umesto nje umetne kocka šećera).

Kada smo napravili sve knedle, spuštamo ih jednu po jednu u posoljenu ključalu vodu, pa
kuvamo dok ne isplivaju na površinu, otprilike 15 minuta. Kuvane knedle vadimo rešetkastom
kašikom, da se malo ocede, pa ih uvaljamo u prezle. Prezle propržimo na malo ulja, ili,
još bolje, na puteru, pa spuštamo po dve –tri kuvane knedle i okrećemo ih dok se sa svih
strana uvaljaju u prezle. Služimo ih posute kristal šećerom, a ko voli i cimetom.
avatar
Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 567
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Domaci Slatkisi

Počalji od Rajka taj 20/10/2014, 18:52

Ušećerene jabuke

Sastojci

1kg šećera
crvena boja za kolače
10 jabuka srednje veličine
10 štapića

Priprema

Staviti kilogram šećera u šerpu i na tihoj vatri ga otopiti, tj. karamelizovati.
Potrebno je sve vreme mešati, dok se sav šećer karamelizuje. Treba paziti da šećer
ne pregori, jer će biti gorak. Sad sipati crvenu boju za kolače, pa skloniti šerpu
sa vatre. Jabuke u međuvremenu oprati, osušiti, skinuti peteljku i na njeno mesto
zabosti štapić. Svaku jabuku umakati sa svih strana u vreli karamelizovan šećer,
više puta, dok se ne stvori dovoljno debela glazura, ocediti višak šećera, pa ređati
na pek papir.
avatar
Rajka
Urednik
Urednik

Broj poruka : 567
Datum upisa : 15.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Re: Domaci Slatkisi

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu